Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Συνεταιρισμός στη Θεσσαλονίκη για φθηνότερη ενέργεια από ΑΠΕ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
(www.typosthes.gr)

Ποιοι είναι οι στόχοι του αστικού κοινωνικού ενεργειακού συνεταιρισμού - Ποια πρότζεκτ διερευνά.

Αστικός κοινωνικός ενεργειακός συνεταιρισμός με την επωνυμία "Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας" ιδρύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,  βασιζόμενος στις ιδέες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε με βάση το νόμο 4513/2018 ο οποίος δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα στα εγχειρήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς αποκτούν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.



Στον κοινωνικός ενεργειακό συνεταιρισμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν αρχικά 15 άτομα, όπως προβλέπει ο νόμος, ωστόσο στόχος του συνεταιρισμού είναι να μεγαλώσει και να φτάσει τα 200-300 άτομα, προκειμένου να μπορεί να υλοποιήσει τα ενεργειακά projects που σχεδιάζει.

"Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα πρότζεκτ το οποίο θα εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς.

Ο ένας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η συμβολή στην αποτροπή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συλλογική δράση, να λειτουργήσουμε όλοι μαζί ώστε αφενός να υπάρχει μείωση του κόστους και αφετέρου ένα είδος εκπαίδευσης μελών ή φίλων ή όσων θέλουν να συνεργαστούν πάνω στο θέμα", εξηγεί στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο κ. Ξενοφών Ζήσης, πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού.


Σκεφτείτε, συνεχίζει, ότι αν ήμασταν 15 άτομα και ο καθένας έκανε ένα φωτοβολταικό virtual net metering  στη σκεπή του, το κόστος συνολικά θα ήταν το διπλάσιο από ότι αν κάναμε μια μονάδα στο οικόπεδο, για παράδειγμα, ενός από τα μέλη μας, η οποία θα συνδεόταν με το virtual net metering  με τους λογαριασμούς ρεύματος των υπόλοιπων μελών. Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει μια οικονομία της λεγόμενης τάξης μεγέθους και της μοναδικότητας. Αντί να κάνει κανείς 15 φορές το ίδιο πράγμα, το κάνεις μία με μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτό δημιουργεί μια σημαντική μείωση του αρχικού κόστους επένδυσης.

Επιπλέον, ο συνεταιρισμός επιδιώκει μεταξύ των μελών του να βρίσκονται και άνθρωποι που έχουν κάποια εξειδίκευση, όπως οικονομολόγοι, λογιστές, νομικοί κ.λπ. ώστε το κόστος ενός πρότζεκτ να μειωθεί και από την ίδια την εθελοντική συμμετοχή των μελών. Για παράδειγμα μέσω της εκπόνησης μια μελέτης σκοπιμότητας, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να εξεταστεί εάν ένα πρότζεκτ θα μπορεί να αποδώσει οικονομικά , αν δηλαδή τα χρήματα και ο κόπος που θα επενδυθεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα στα μέλη.

Όπως προαναφέρθηκε ο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αρχικών μελών, καθώς, όπως λέει ο κ. Ζήσης, οποιοδήποτε πρότζεκτ και αν γίνει τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα είναι στο επίπεδο δεκάδων χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων. "Στόχος μας είναι το κύριο ποσό που χρειάζεται για την επένδυση να προέρχεται από χρήματα των μελών, να μην πάρουμε δάνειο ή μεγάλη επιδότηση ή να αναγκαστούμε να μπούμε σε συνεργασία με κάποιον ιδιώτη, γιατί αυτό δημιουργεί εξαρτήσεις".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο, ένα μέλος ανεξάρτητα από τις μερίδες που διαθέτει έχει μια ψήφο στη γενική συνέλευση "κάτι που περιορίζει τις ορέξεις ιδιωτικών επενδύσεων να πάνε και να ελέγξουν έναν συνεταιρισμό". Πάντως, βλέπουν θετικά την πιθανότητα στήριξης από ένα πρόγραμμα επενδυτικό, κρατικό ή ευρωπαϊκό. Σημειώνεται ότι  το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας έχει ορισθεί στα 100 ευρώ.

Τα πιθανά πρότζεκτ

Σε ότι αφορά τα πιθανά πρότζεκτ που διερευνά ο συνεταιρισμός, ο κ. Ζήσης, αφού υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις όλες λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση, σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση ανατέθηκε σε μια επιτροπή της αρχικής ομάδας να διερευνήσει τις πιθανές επενδύσεις. "Είπαμε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι και να παρουσιάσουμε κατόπιν το πιθανό πρότζεκτ της ενεργειακής κοινότητας", όπως αναφέρει.

"Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα virtual net metering  με φωτοβολταϊκό πεδίο, παραγωγή βιοαερίου από αστικά και αγροτικά υπολείμματα, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσω βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ή θερμομονώσεων ενώ μπορεί να είναι και ένα πρότζεκτ που να έχει να κάνει με βιομάζα, δηλαδή παραγωγή πέλετ και εγκαθίδρυση ενός δικτύου συστημάτων καύσης πέλετ στις κατοικίες των μελών και φυσικά πάντα επειδή έχει και κοινωνικό χαρακτήρα η κοινότητα, βοήθεια στις ενεργειακά ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας", τονίζει ο κ. Ζήσης.

Υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όπως κάποιο μικρό υδροηλεκτρικό ακόμα και η δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτροκίνησης "γιατί αυτό είναι το επόμενο μεγάλο μπουμ που θα γίνει στην Ευρώπη στα επόμενα 5 χρόνια". Θα εξαρτηθεί από τι προσφορές θα βρουν σε ανθρώπους και υποδομές, όπως επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, βρίσκονται σε επαφή και λαμβάνουν πληροφορίες και από το εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται η Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν περιορισμό ως προς το μέγεθος της εγκατάστασης, πχ. για ένα φωτοβολταικό το ανώτερο όριο είναι τα 500 KW.
Επίσης, με βάση το νόμο έχουν τοπικό χαρακτήρα, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% συν ένα των μελών να έχουν τόπο κατοικίας ή ιδιοκτησία στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ζήσης αναφέρει ότι εξ΄ όσων γνωρίζει, υπάρχει ο ενεργειακός συνεταιρισμός Καρδίτσας, ο οποίος δημιουργήθηκε με το παλιό καθεστώς των αστικών συνεταιρισμών και τώρα μετατρέπεται σε ενεργειακή κοινότητα με βάση το νέο νόμο. "Δούλευαν για 5-6 χρόνια το πρότζεκτ τους και τώρα τα από πέρυσι άρχισαν να παράγουν πέλετ στην περιοχή της Καρδίτσας".

Στην Ευρώπη, αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή όχι απλώς χιλιάδες, αλλά μάλλον δεκάδες χιλιάδες ενεργειακοί συνεταιρισμοί που ασχολούνται με διάφορα θέματα. Για παράδειγμα στη Γερμανία οι βασικοί τομείς απασχόλησής τους είναι οι ανεμογεννήτριες, το βιοαέριο από γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα και κάποια φωτοβολτικά και υδροηλεκτρικά. Στην Βαυαρία συγκεκριμένα, το κρατίδιο έχει έτοιμες και μελέτες σκοπιμότητας και μόλις δημιουργηθεί μια κοινότητα μπορεί να βάλει τα δικά της στοιχεία και να δει τι συμφέρει να κάνει. 'Έτσι, όπως τονίζει, δεν κάνεις πολλές φορές το ίδιο πράγμα.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ένας από τους σκοπούς της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας, "επειδή είμαστε η πρώτη ενεργειακή κοινότητα με αυτούς τους σκοπούς επιδιώκουμε να παίξουμε αυτόν τον ρόλο. Να κατευθύνουμε δηλαδή τις επόμενες κοινότητες που θα δημιουργηθούν ώστε να μην πελαγοδρομούν και να μην χρειάζεται να κάνουν πολλές φορές το ίδιο πράγμα".

"Να εκπαιδευτούμε στις συνεργασίες"

Ο κ. Ζήσης τονίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με τις συνεργασίες και όλες οι δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προσπαθούν να εκπαιδεύουν του ανθρώπους πάνω σε αυτό το κομμάτι.

"Το μεγάλο πρόβλημα που συναντάμε είναι ότι οι άνθρωποι είναι απαίδευτοι, είναι οι άνθρωποι του καναπέ που κάνουν μόνο κριτική και δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλα άτομα για να φτιάξουν κάτι σημαντικότερο. Αυτήν την στιγμή η παγκόσμια κοινωνία πηγαίνει σε καταστάσεις συνεργασίας. Εμείς εδώ έχουμε μεγάλο πρόβλημα συνεργασίας και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Θέλουμε ανθρώπους που να μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά, που παραβλέπουν τις μικροδιαφορές και βοηθούν ο ένας τον άλλο, ώστε να έχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου